Tre områden att beakta

Ekonomi

Inköpspris i all ära men försök få en helhetsbild över kostnaderna.

Vad är det ni betalar för? När börjar det kosta pengar? Det är skillnad på något som är billigt och något ni kan köpa för ett bra pris. Ett på pappret billigt system kan visa sig vara en dyr investering ofta pga att man endast får en isolerad lösning som inte ger vinst i andra delar av företaget. Ett exempel är dialogprogrammering som ”ingår” i CNC-maskinen. Det ger inga som helst synergieffekter utan blir en egen liten ö i verksamheten. Inte är den gratis heller. Det finns styrsystem på marknaden som är CAM anpassade och på så sätt är både billigare och effektivare.

Er investering börjar kosta pengar den dag ni börjar undersöka och utvärdera det som finns på marknaden. Då börjar taxametern ticka på grund av förlorade intäkter, maskiner som står stilla genererar inte någon vinst. En stillastående maskin skapar fort många tusenlappar i tappad vinst. I vår värld har spånor i lådan samma ljud som mynten i en kassaapparat. Av det enkla skälet är det viktigt att ni är väl förberedda när ni ska se på en demonstration av ett CAM-system. Förberedda så att ni kan hålla ned tiden för demonstrationen. Vilka ska vara med och varför? Ha underlag tillgängligt som är avgörande för val av system. Har ni hittat era nyckelegenskaper ur ekonomisk synpunkt? När ska ni vara i drift med systemet? Hur många ska utbildas? Har ni prioriterat maskinerna? Ju mer ni gjort detta förberedande jobb desto smidigare blir er kontakt med leverantören.

Se upp med sådant som är gratis och ingår i systemet. Speciellt när det gäller postprocessorer. Om de ingår och är gratis hur mycket  hjälp och anpassning är då leverantören beredd att ge? Om de postprocessorer som ingår inte fungerar för er, era metoder och era maskiner tillför de inget. Se hellre till att få ett bra fast pris så ni kan bedöma helheten.

Samma sak med utbildning det är en kostnad men framförallt är det en investering i kompetens. Se till att leverantören erbjuder mer än grundutbildning. Var uppmärksam på ”det är så enkelt”, ”det kan ni lära er själva” i dessa utryck finns dolda kostnader för er. Hur många timmar ska ni sitta och prova er fram? Kan leverantören utbilda er på distans? Har de regelbundet utbildning? Kan ni avtala om utbildning? Lätt att lära och lätt att använda det anser vi att vår produkt är för vi kan den. Vi är ärliga med er när vi menar att ett CAM-system är en komplex produkt som kräver utbildning i flera steg för att ni ska bli riktigt bra på att använda systemet. Det är ingen tvekan om att vi vill att ni ska bli duktiga användare. Se till att få fasta priser det är alltid bra för helheten.

 

Ta med i checklistan

  • Fastpris
  • Utbildning genom avtal 

About Hexagon

Hexagon is a leading developer of software products servicing the woodworking, stone, and metal fabrication industries. As the world's largest provider of CAM software, Hexagon's brand portfolio includes a range of products across these industries.

_usuk it de hu pl se nl za cz sk jp kr cn no es